Chcesz być zdrowy – nie bój się kawy!

Kawa stosowana jest od wielu lat na świecie, a obecnie stanowi jeden z głównych artykułów spożywczych sprzedawanych na szeroką skalę. Większość ziaren pochodzi z upraw brazylijskich, wietnamskich, kolumbijskich oraz indyjskich. Chęć jej spożywania wynika głównie z obecności kofeiny, która pobudza nasz organizm do działania.

Dane literaturowe wskazują na zasadność wprowadzenia kawy w codziennej diecie. Składniki zawarte w kawie wykazują szereg korzystnych właściwości prozdrowotnych. Dzięki obecności dużej ilości antyoksydantów, zapobiega procesom utlenienia struktur komórkowych, a co za tym idzie – starzeniu się organizmu. Część z nich – kwas chlorogenowy i kawowy, wpływają także na spadek ryzyka wystąpienia nowotworów m.in. wątroby czy jajnika. Alkaloidy tj. teofilina, teobromina czy kofeina regulują pracę układu nerwowego, przez kontrolę wydzielania hormonów, co prowadzi do usprawnienia koncentracji, zniwelowania zmęczenia i uczucia senności, a w późniejszym czasie do zmniejszenia ryzyka wystąpienia schorzeń tj. choroby Alzheimera i Parkinsona. Ponadto liczne badania wykazały, że spożycie kawy w ilości ok. 2-3 filiżanek dziennie zmniejsza częstość występowania chorób sercowo-naczyniowych, w tym obniża ryzyko udarów czy zawałów serca. Wpływa również korzystnie na metabolizm składników pokarmowych, co może ochronić organizm przed cukrzycą dietozależną. Bierze udział w rozkładzie trójglicerydów, przez co może zwiększać efekty w trakcie kuracji odchudzającej. Jednakże najważniejszym efektem spożycia naparu z kawy – w umiarkowanych jej ilościach (3-4 dziennie), jest wydłużenie życia!

Kawa wykazuje również działanie niepożądane w kontekście wpływu na zaburzenia funkcjonowania układu pokarmowego, dlatego ze spożywania naparu powinny zrezygnować osoby cierpiące na schorzenia gastroenterologiczne (między innymi refluks czy wrzody żołądka). Pomimo tego, kawa wykazuje jedynie pozytywny efekt na nasz organizm – dlatego nie bójmy się pić kawy!

 

Źródło:

Zdrojewicz Z., Grześkowiak K., Łukasiewicz M., 2016. Czy picie kawy jest zdrowe? Med. Rodz., 19(3): 138-145.

Żukiewicz-Sobczak W., Krasowska E., Sobczak P., Horoch A., Wojtyła A., Piątek J., 2012. Wpływ spożycia kawy na organizm człowieka. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 18(1): 71-76.

Jak nie zwariować w święta (dietetycznie)?

Już niedługo czas Świąt. Wraz z nadejściem grudnia porzucamy swoje plany żywieniowe dotyczące redukcji masy ciała, twierdząc „po co, skoro już niedługo święta”, „całe trzy dni będzie obżarstwo, zacznę dietę od stycznia”, „są święta – nie będę się ograniczać”. Okres świąt powinien być spędzony bezstresowo, w atmosferze spokoju. Tak, aby zrelaksować się w gronie rodziny i przyjaciół. Narzucanie sobie restrykcyjnej diety, ograniczającej zupełnie spożywanie świątecznych potraw, jak również przejadanie się nie będzie dobrym rozwiązaniem. Najlepiej znaleźć złoty środek!

W jaki sposób można to osiągnąć?

  1. Zwiększ spożycie wody
  2. Pomyśl o aktywności fizycznej – zwiększ ilość treningów w tygodniu poprzedzającym święta oraz uwzględnij spacery z najbliższymi po świątecznych ucztach
  3. Zachowaj umiar w jedzeniu – możesz spróbować każdej potrawy, niekoniecznie przejadając się! Wykorzystaj czas Świąt na umacnianie więzi z rodziną, zamiast zastanawiać się, czy zmieścisz kolejny kawałek serniczka 🙂
  4. Pij napary ziołowe (np. mięte), które wspomogą pracę układu pokarmowego
  5. W Wigilię zmniejsz porcje posiłków – zostaw sobie zapas kaloryczny na wieczorną kolację (również na lampkę czerwonego wina)
  6. Nie zapominaj o zasadach racjonalnego żywienia, zarówno w trakcie świąt, jak i w pozostałe dni roku

Właściwości prozdrowotne awokado

Awokado (łac. Persea americana) to drzewo należące do rodziny wawrzynowatych (Lauraceae). Rośnie głównie na terenie Ameryki Środkowej oraz Południowej. Pierwsze wzmianki o rozpoczęciu uprawy tej rośliny pochodzą z 500 r. p.n.e. z terenu Meksyku. Wykorzystywanie awokado na szeroką skalę w rolnictwie zapoczątkowano w latach 70 XX wieku. Jednymi z obecnie najpopularniejszych odmian awokado na świecie są odmiany – zielona Fuerte oraz fioletowo-czarna Hass. Dzięki obecności naturalnej skórki, która pełni rolę ochronną przed wnikaniem drobnoustrojów, możliwa jest jej uprawa w warunkach ekologicznych.

Awokado jest źródłem wielu cennych składników. Zawiera dużą ilość witamin z grupy B, w tym: ryboflawiny, choliny, kwasu foliowego, niacyny, kwasu pantotenowego, witaminy B6, jak również witaminy C, witaminy E oraz beta-karotenu. Stanowi również skarbnicę składników mineralnych – potasu, magnezu, sodu, miedzi, cynku oraz manganu. Jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego oraz związków bioaktywnych. Zawiera olej bogaty w „zdrowe tłuszcze”, które wzmacniają biodostępność składników odżywczych.

Dzięki zawartości wielu składników wspierających zdrowie, zmniejsza ryzyko wystąpienia różnych chorób, w tym: schorzeń układu krążenia, reakcji alergicznych, chorób oczu, skóry oraz miażdżycy. Jest również pomocne w obniżeniu poziomu cukru we krwi oraz regulacji gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu.

Ze względu na różnorodne korzyści zdrowotne, awokado warto wprowadzić do swojej codziennej diety. Idealnie sprawdza się jako składnik sałatek, zup, koktajli, past, deserów oraz sosów.

Wskazówka! Warto wykorzystać go również jako zamiennik masła do smarowania kanapek.

 

Źródła:

Dreher M.L., Davenport A.J., 2012. Hass Avocado Composition and Potential Health Effects. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 53(7): 738-750.

Kulczyński B., Gramza-Michałowska A., 2015. Awokado – wartość żywieniowa. Przemysł spożywczy, 69(11): 33-35.

Wspomaganie odporności dietą. Co jeść, aby nie chorować?

Na co dzień układ odpornościowy chroni nasz organizm przed wnikaniem wirusów i bakterii. Jesienna aura sprzyja obniżeniu odporności i łapaniu infekcji, jednakże prawidłowa odporność organizmu zależy głównie od sposobu żywienia. Czy jest szansa, aby nie chować się w domu, a pozostać zdrowym?

Przede wszystkim należy skupić się na uzupełnieniu niedoborów składników wspomagających funkcjonowanie reakcji odpornościowej organizmu, które mogą prowadzić do zwiększonej podatności na zakażenia. Zmiana diety i wprowadzenie zasad prawidłowego żywienia może zmniejszyć częstość występowania infekcji poprzez stymulowanie układu immunologicznego.  Głównym składnikiem diety wspomagającej odporność organizmu  są przeciwutleniacze, które neutralizując wolne rodniki, sprzyjają prawidłowemu funkcjonowaniu ciał odpornościowych.  Do antyoksydantów zaliczamy głównie witaminę A, C i E. Witamina A w sposób znaczący ma wpływ na układ odpornościowy, między innymi dzięki utrzymywaniu ciągłości błon śluzowych, co chroni organizm przed wnikaniem drobnoustrojów, jak również reguluje proces syntezy lizozymu, który działa antybakteryjnie. Dużą ilość witaminy A możemy znaleźć w mleku i przetworach mlecznych, maśle, jajach, podrobach zwierzęcych oraz tłustych rybach i otrzymywanym z nich tranie. Silne właściwości przeciwutleniające wykazuje również tokoferol (witamina E), który wpływa bezpośrednio na wzrost komórek organizmu oraz utrzymanie prawidłowej przepuszczalności błon komórkowych. Dzięki obecności w błonach komórkowych skutecznie neutralizuje reaktywne formy tlenu. Źródłem witaminy E są głównie produkty roślinne, oleje (słonecznikowy, rzepakowy, sojowy, kukurydziany), różnego rodzaju kiełki, ziarna słonecznika, warzywa liściaste. Niewielkie jej ilości występują również w mięsie drobiowym, mleku oraz rybach. Zawarty w leukocytach kwas askorbinowy pełni funkcję ochronną części lipidowych błon komórkowych przez inaktywację wolnych rodników. Jednoczesne spożycie produktów zawierających witaminę C oraz żywności obfitującej w tokoferol potęguje ich działanie immunostymulujące. Powinniśmy pamiętać również o dostarczeniu witaminy D, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Dlatego warto w swojej diecie uwzględnić tłuste ryby w tym makrelę, łososia i śledzie, ewentualnie wytwarzany z nich tran.

Kolejnym elementem „diety na odporność” jest spożycie tłuszczu, szczególnie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) omega-3 i omega-6. Kwasy te pełnią ogromną rolę w organizmie, przede wszystkim w kontekście prawidłowego funkcjonowania układów narządów, w tym układu krążenia, pokarmowego, nerwowego oraz rozrodczego. Wykazują właściwości regulujące odpowiedź zapalną, dzięki czemu są niezbędne do utrzymania odpowiedniej sprawności układu immunologicznego. Produktami bogatymi w kwasy NNKT są głównie oleje roślinne, siemię lniane, orzechy oraz nasiona słonecznika oraz pestki dyni.

Bardzo ważne jest pokrycie dziennego zapotrzebowania na składniki mineralne, przede wszystkim te, które w największym stopniu wpływają na układ odpornościowy tj. selen, żelazo i cynk. Ich niedobór może prowadzić do zwiększonej podatności organizmu na infekcje wirusowe lub bakteryjne. Selen występuje przeważnie w produktach wysokobiałkowych, jak również w orzechach, rybach, owocach morza, mleku i przetworach mlecznych oraz produktach zbożowych.  Zwiększoną odporność organizmu powoduje odpowiednie nasycenie organizmu cynkiem, zawartego między innymi w produktach zbożowych (pełnoziarnistym pieczywie, gruboziarnistych kaszach) oraz mięsie, podrobach i serach podpuszczkowych. Zmniejszenie ryzyka wystąpienia infekcji powoduje wprowadzenie do diety produktów bogatych w żelazo, w tym: mięso, jak również suche nasiona roślin strączkowych (soczewica, fasola, ciecierzyca itp.), tofu, warzywa zielone, ziarna i orzechy.

Również mikroflora jelitowa wpływa bezpośrednio na układ immunologiczny, dlatego niezbędne jest zachowanie równowagi flory bateryjnej w jelitach, co umożliwia wzbogacenie diety w probiotyki i prebiotyki. Bakterie probiotyczne występują głównie w mlecznych napojach fermentowanych tj. maślance, kefirze czy jogurcie naturalnym, jak również kiszonkach (ogórki czy kapusta). Nie można zapominać również o substancjach usprawniających rozwój korzystnych bakterii zawartych między innymi w cebuli, czosnku, cykorii czy pomidorach.

Wiele składników znajdujących się w żywności ma ogromny wpływ na naszą odporność. Dzięki prawidłowemu zbilansowaniu diety i wzbogaceniu jej w produkty zawierające przedstawione składniki możemy wzmocnić działanie układu immunologicznego i obniżyć ryzyko wystąpienia infekcji.

 

Źródła:

Chlebna-Sokół D., Karalus J., Łupińska A., 2012. Znaczenie witamin w profilaktyce infekcji jesienno-zimowych. Prz. Pediatr Pol, 42(1): 15-20.

Dymarska E., Grochowska A., Krauss H., 2013. Wpływ sposobu odżywiania na układ odpornościowy. Immunomodulacyjne działanie kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Nowy Lek, 82(3): 222-231.

Górska-Frączek S., Gamian A., 2013. Bakterie probiotyczne i ich wpływ na komórki układu odpornościowego. Zakażenia, 1:12-17.

Pamiętaj o witaminie D!

Witamina D należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, podobnie jak witaminy A, E i K. Do jej głównych funkcji w organizmie zaliczamy:

  • Regulację gospodarki wapniowo-fosforanowej
  • Zmniejszenie częstości występowania chorób autoimmunologicznych przez wpływ na produkcję cytokin
  • Wpływ na prawidłowe działanie układu nerwowego, odpornościowego oraz mięśniowego
  • Regulację łaknienia i sytości

Ponadto bierze udział w procesie syntezy serotoniny – hormonu odpowiedzialnego za ogólne samopoczucie, a także znajduje zastosowanie w terapii i profilaktyce chorób nowotworowych, depresji oraz zaburzeń układu sercowo-naczyniowego. Głównym źródłem witaminy D jest jej synteza skórna pod wpływem światła słonecznego, jednakże w Polsce jest to możliwe tylko w godzinach okołopołudniowych przez minimum 15 minut od maja do września, ze względu na niewystarczające działanie promieniowania UV w okresie jesienno-zimowym.

Pożywienie również stanowi źródło witaminy D (m.in. tłuste ryby morskie), jednakże jej przyswajalna ilość pokrywa jedynie kilka procent dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej. Zmniejszona ekspozycja na światło słoneczne oraz niewielka zawartość witaminy D w produktach spożywczych prowadzi do zaburzeń wielu procesów zachodzących w organizmie, wpływających bezpośrednio na nasze zdrowie.

Problem niedoboru tej witaminy występuje wśród Polaków coraz częściej. Długotrwałe niedostarczanie organizmowi witaminy D skutkuje wystąpieniem schorzeń układu kostnego, w tym osteomalacji i osteoporozy wśród dorosłych oraz krzywicy u dzieci. Ponadto może zwiększyć ryzyko wystąpienia chorób o podłożu autoimmunologicznym, chorób układu krążenia oraz powodować obniżenie samopoczucia.

Z tego względu należy poważnie zastanowić się nad wprowadzeniem suplementacji witaminy D, której dawka powinna być dostosowania indywidualnie do każdej osoby, uwzględniając wiek, płeć, stan fizjologiczny, masę ciała, porę roku, styl życia oraz sposób odżywiania. Przykładowo: dla zdrowej osoby dorosłej w okresie jesienno-zimowym  w zależności od powyższych czynników rekomendowana dawka wynosi 800-2000IU/dobę (20-50μg/dobę). Jednakże dokładną dawkę witaminy D należy skonsultować z lekarzem, biorąc pod uwagę m.in. dietę oraz towarzyszące schorzenia. Zapotrzebowanie na witaminę D, ustalone na poziomie wystarczającego spożycia podano w normach żywienia dla populacji Polski [Jarosz i in., 2017].

Pamiętajmy o uzupełnieniu niedoborów witaminy D, gdyż jej prawidłowy poziom jest niezbędny do zachowania zdrowia oraz dobrego samopoczucia, zarówno fizycznego, jak i psychicznego.

Źródła:

Dittfeld A., Gwizdek K., Koszowska A., Fizia K., 2014. Wielokierunkowe działanie witaminy D. Annales Academiae Medicae Silesiensis, 1 (68): 47-52.

Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., 2017. Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i Żywienia, 135-139.

Tukaj C., 2008. Właściwy poziom witaminy D warunkiem zachowania zdrowia. Postępy Hig Med. Dośw., 62: 502-510.

Problem z kolanem?

Najczęstsze przyczyny zaburzeń w obrębie stawu kolanowego!

 

Największy problem polega na tym, że wielu z tych urazów można uniknąć poprzez dokładną diagnostykę oraz ułożenie odpowiedniego planu terapeutycznego.

 

Kontuzje w obrębie kolan często ujawniają się dopiero kiedy zaczynasz regularnie ćwiczyć lub gdy robisz to bez odpowiedniej wiedzy i techniki.

 

Jeśli borykasz się z tego typu problemami lub planujesz profilaktycznie zadbać o swoje kolana – zapisz się na wizytę już dziś!

 

Pomożemy.

NOWOŚĆ! Rehabilitacja!

W DreamMotion wykorzystujemy różne metody leczenia: terapię manualną, techniki osteopatyczne, fizykoterapię, kinezyterapię oraz treningi medyczne. Poprzez spersonalizowane plany rehabilitacyjne walczymy z problemami bólowymi układu ruchu, niewyleczonymi kontuzjami, mało efektywnymi treningami oraz brakiem wiedzy w dziedzinie sportu i zdrowia. Współpraca DreamMotion z siecią siłowni BeFit gwarantuje pacjentom stałą opiekę wyszkolonych fizjoterapeutów oraz trenerów personalnych, a przede wszystkim proces rehabilitacyjny prowadzący do uzyskania upragnionych rezultatów.

 

Zapisz się już dziś !  Pomożemy Ci pozbyć się problemów związanych z  :

  • bólami kręgosłupa, dyskopatią, rwą udową, rwą kulszową w fazie ostrej i przewlekłej
  • bolesnymi miejscami tzw. Punkty spustowe
  • bólami barków, łokci, kolan, stóp (zamrożony bark, łokieć tenisisty, golfisty)

Więcej informacji dostępne są pod numerem telefonu: 725 081 666