Właściwości prozdrowotne awokado

Awokado (łac. Persea americana) to drzewo należące do rodziny wawrzynowatych (Lauraceae). Rośnie głównie na terenie Ameryki Środkowej oraz Południowej. Pierwsze wzmianki o rozpoczęciu uprawy tej rośliny pochodzą z 500 r. p.n.e. z terenu Meksyku. Wykorzystywanie awokado na szeroką skalę w rolnictwie zapoczątkowano w latach 70 XX wieku. Jednymi z obecnie najpopularniejszych odmian awokado na świecie są odmiany – zielona Fuerte oraz fioletowo-czarna Hass. Dzięki obecności naturalnej skórki, która pełni rolę ochronną przed wnikaniem drobnoustrojów, możliwa jest jej uprawa w warunkach ekologicznych.

Awokado jest źródłem wielu cennych składników. Zawiera dużą ilość witamin z grupy B, w tym: ryboflawiny, choliny, kwasu foliowego, niacyny, kwasu pantotenowego, witaminy B6, jak również witaminy C, witaminy E oraz beta-karotenu. Stanowi również skarbnicę składników mineralnych – potasu, magnezu, sodu, miedzi, cynku oraz manganu. Jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego oraz związków bioaktywnych. Zawiera olej bogaty w „zdrowe tłuszcze”, które wzmacniają biodostępność składników odżywczych.

Dzięki zawartości wielu składników wspierających zdrowie, zmniejsza ryzyko wystąpienia różnych chorób, w tym: schorzeń układu krążenia, reakcji alergicznych, chorób oczu, skóry oraz miażdżycy. Jest również pomocne w obniżeniu poziomu cukru we krwi oraz regulacji gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu.

Ze względu na różnorodne korzyści zdrowotne, awokado warto wprowadzić do swojej codziennej diety. Idealnie sprawdza się jako składnik sałatek, zup, koktajli, past, deserów oraz sosów.

Wskazówka! Warto wykorzystać go również jako zamiennik masła do smarowania kanapek.

 

Źródła:

Dreher M.L., Davenport A.J., 2012. Hass Avocado Composition and Potential Health Effects. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 53(7): 738-750.

Kulczyński B., Gramza-Michałowska A., 2015. Awokado – wartość żywieniowa. Przemysł spożywczy, 69(11): 33-35.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *